top of page

Kaip tiksliai apskaičiuoti mokymosi laiką


Dažno paklausus apie tai, kiek laiko mokosi kalbos, gauni atsakymą kažkokį tai laiko tarpą. Vienas sako, kad mokausi visą gyvenimą, kitas sako, kad mokausi du metus, metus ar panašiai. Kodėl klausimas apie tai, kiek mokotės kalbos, yra beprasmis?




Iš esmės, visi šie atsakymai yra nieko nepasakantys, o tam, kad tas atsakymas būtų informatyvus, mes turėtume žinoti ką kiekvienas iš mūsų laikome mokymusi.

Net tie mokiniai, kurie mokosi su manimi individualiose pamokose, kartais sako, jau mokausi metus. O kas gi slypi tame „Mokausi metus“? Kartais taip, ten slypi šimtai valandų darbo, nepertraukiamas ir pastovus mokymasis su mokytoja, nesiskiriant net per atostogas. O kartais tai būna mokymasis kartą į savaitę, o kartais net ir kas antrą. Arba mokymasis mėnesį, o po to mėnesį ilsintis. Čia jau įvairių kombinacijų būti galėtų.

Todėl manau, kad į mokymosi laiką skaičiuoti atostogas, angliško filmo pažiūrėjimą apie kalbą mažai mąstant, kažkokio video paklausymą paviršutiniškai, yra savęs apgaudinėjimas.

Gal tiksliau būtų skaičiuoti savo mokymosi laiką valandomis, kaip tai daro, pavyzdžiui lakūnai? Juk jie neskaičiuoja savo patirties metais nuo tada, kai gavo lakūno licenciją ar pirmą kartą valdė orlaivį, o skaičiuoja realiai ore praleistas valandas, kuriomis pilotavo orlaivį. Nes ne pats buvimas lakūnu jiems patirties duoda, o realus laikas, kurį jie valdė lėktuvą.

Lygiai taip pat ir mokantis kalbos, patirtį ir žinias duoda ne laikas, kurį jūs išbūsite kažkokio mokytojo mokiniu ar kursų dalyviu, o realiai jūsų įdėtas laikas mokymuisi.

Ir vos tik realiai suskaičiuojame laiką, kurį mes tikrai mokomės kokybiškai, suvokiame, kad esame gabesni, nei mums atrodė. Tai padeda suprasti, kad ne dėl savo negabumo, o būtent dėl klaidingo laiko, skirto mokymuisi, skaičiavimo mes dar nemokame kalbos tiek, kiek norėtume.

Skirtingi šaltiniai gali pateikti skirtingą valandų skaičių, tačiau dažniausiai minimas skaičius yra apytiksliai 200 kontaktinių valandų su mokytu ar kursuose (guided learning hours), nuo lygio iki kito lygio. Pavyzdžiui esate ką tik išlaikęs B2 egzaminą ir norite įgyti C1, jam pasiruošti gali prireikti apie 200 valandų. Apytikslį kontaktinių valandų skaičių kitiems lygiams pateikiu lentelėje. (Šaltinis> https://support.cambridgeenglish.org/)

Žinoma, valandų skaičius gali skirtis priklausomai nuo kitų faktorių. Svarbu yra, kur ir kaip mokotės kalbos, kaip intensyviai tai darote, mokymosi stiliaus, programos, net nuo jūsų amžiaus ir, be abejo, to, kaip mokotės tarpuose tarp kontaktinių pamokų su savo mokytoju. Taip pat manau, kad mokantis individualiai su mokytu, kontaktinių valandų skaičius gali būti mažesnis tam pačiam lygiui pasiekti, nei mokantis, pavyzdžiui didelėje grupėje. Įtakos proceso lėtumui ar greitumui ir valandų skaičiui taip pat turės ir jūsų amžius ir kiti aukščiau paminėti faktoriai.

Taigi, jau nuo šiandien pradėkite bent apytiksliai skaičiuoti mokymosi laiką tiek su mokytoju, tiek savarankiškai, ne praleistais metais nuo susipažinimo dienos su mokytoju, o realiomis mokymosi valandomis.

Pasidarykite lentelę savo anglų kalbo sąsiuvinio gale ir išsiugdykite sau įprotį visada pasižymėti valandas, kurias praleidote mokydamiesi tiek su mokytoju, tiek savarankiškai. Tiems, kas mėgsta viską rašyti kompiuteriu, pateikiu savo sukurtą lentelę, kurioje pagal formulę jūsų valandos susiskaičiuos automatiškai, jums tik reikės jas įrašyti. Lentelę galite parsisiųsti čia.

Jei mokotės pagal iš anksto susitartą grafiką su mokytoju ar kursuose, pasidarykite kalendorių, kada turi būti Jūsų pamokos ir visada pasižymėkite langelius, kada pamoka neįvyko, nepaisant pamokos atšaukimo priežasčių.

Jei mokotės kursuose, darykite tą patį, visada pasižymėkite, kada kursuose nebuvote, pavėlavote ar išvykote iš jų anksčiau. Ir kas kažkiek laiko tas valandas tiksliai suskaičiuokite.

Idealu, jei prieš mokantis jūs nusistatėte tikslą, per kiek laiko norite pasiekti tam tikrą lygį. Tik taip žinosite, kiek laiko tiksliai mokotės, lygiai taip, kaip lakūnai žino, kiek laiko praleido ore ir matysite ar judate pakankamai greitai savo tikslo link.

9 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page