top of page

Per kiek laiko galima išmokti kalbą?

Tai galbūt yra pats dažniausias klausimas, kurį gaunu. Ir jis tikrai vertas milijono! Nes niekas dar nėra atsakęs į jį tiksliai ir teisingai. Paskaitykite mano mintis apie tai.



Kai internete paskaitau apie tokius stebuklus, kaip anglų kalbos išmokimas per mėnesį, tai norom nenorom pagalvoju, kad aš tikriausiai esu velniškai negabi kalboms! Nes nei vienos iš savo mokamų kalbų neišmokau nei per mėnesį, nei per metus laiko.

Taigi, nuo ko priklauso per kiek laiko kalbėsite angliškai?

1. Jūsų startinis taškas, tai yra momentas, kai nusprendžiate mokytis kalbos. Kartais pradedame mokytis manydami, kad esame pradedantieji, bet pradėjus kursą, pajaučiame, kad kai kurie dalykai iš kažkur jau yra žinomi. Gal iš mokyklos laikų, gal iš filmų ar kelionių. Lengviau ir greičiau bus tiems, kas daug keliauja, žiūri filmus, klausosi angliškos muzikos, o gal tiesiog ieško informacijos internete ar girdi anglų kalbą kasdienybėje.

2. Jūsų tikslas, arba tai, kada manysite, kad kalbą jau mokate. Vienų tikslas yra susikalbėti kelionėje, kitų tobulai rašyti mokslinius ar kitokius straipsnius ar knygas. Žinoma, kad mokymosi laikas daug priklausys ir nuo užsibrėžto tikslo. Turiu mokinių, kurie turėdami maždaug 300 žodžių žodyną ir mokėdami pagrindinius gramatikos dalykus (keletą laikų, sakinio struktūrą, prielinksnius ir pan.) aiškiai išreiškia savo mintis ir sako, kad aš jau moku kalbą. Yra ir tokių, kurie neturėdami gramatikos pagrindų ir turėdami gana skurdų žodyną, savo žinias vertina puikiai, nes nežino, kaip skamba taisyklinga kalba, bet jie kalba ir vistiek susikalba. Bet yra ir turinčių stiprų žodyną ir tvirtą gramatinį pagrindą, bet vistiek dar nesijaučiančių tvirtai. O aš sakau, kad save mokančiu galima laikyti tada, kai jau jautiesi galintis pasakyti tai, ką nori, kai tavęs neriboja nei žodynas, nei gramatika, kai jauti, kad mintį išreiškei būtent taip, kaip norėjai ir, kai supratai kito atsakymą ar klausimą. O toliau jau tik tobulini kalbą. Ir tobulini ją visą gyvenimą...

3. Jūsų jau mokamos kalbos ir jų panašumas taip pat turi didelę įtaką anglų kalbos išmokimui. Jei jau mokate kalbą, kuri yra panaši į anglų, arba mokate daugiau užsienio kalbų, išmokti anglų kalbą Jums bus kur kas lengviau.

4. Gyvenamoji aplinka yra vienas iš geriausių būdų mokytis bet kokios užsienio kalbos. Jei gyvenate anglakalbėje šalyje, mokytis galite iš visko – pradedant skelbimais gatvėje ir užrašais, žiniomis, laikraščiais, baigiant pokalbiais darbe ar namuose.

5. Motyvacija. Jei kalbos mokysitės turėdami tikslą, tai tikrai mokysitės greičiau ir su didesniu užsispyrimu. Labai tikėtina, kad jei Jūsų tikslas yra geresnis darbas ar aukštesnės pareigos, mokysitės greičiau, nei pavyzdžiui tie, kurių tikslas yra tiesiog susikalbėti kelionėse ar suprasti filmus. Savo praktikoje turėjau ypatingų sėkmės pavyzdžių, kai dėl norimo darbo mokinys išmoko kalbą labai greitai, per 10 mėnesių.

6. Teisingai pasirinktas mokymosi būdas. Jei mokysitės grupėje ar savarankiškai, kelias bus sunkesnis ir ilgesnis, nors ir įmanomas. Daug laiko sąnaudų pareikalaus ne tik pats mokymasis, bet ir informacijos paieška internete ar literatūros pasirinkimas bibliotekoje. Jei pirksite knygas, tai taip pat kainuos nepigiai. Jums ne visada bus lengva atrasti atsakymus į Jums iškilusius klausimus, o kartais jų ir nerasite arba suprasite ne visai teisingai. Jei negyvenate anglakalbėje šalyje arba neturite galimybės naudoti kalbą kasdien, Jums labai trūks kalbėjimo praktikos.

Mokymasis su mokytoju individuliai pagreitina išmokimo laiką, jau vien dėl to, kad dėmesys yra skiriamas tik Jums ir medžiaga pritaikoma būtent Jūsų mokymosi stiliui ir poreikiams. Jūs sutaupote laiko informacijos paieškai, gaunate atsakymus į Jums iškilusius klausimus Jums priimtina forma ir iš karto. Dažnu atveju Jums nereikės pirkti ir vadovėlių, nes gausite mokytojo paruoštą medžiagą, o reguliarios pamokos su mokytoju labai įpareigos pasitempti ir neleis „simuliuoti“, taip teigia didžioji dalis besimokančiųjų su manimi Skype pamokose.

7. Įdėtos pastangos. Net ir tuo atveju, jei turėsite pačius geriausius mokytojus ir brangiausias knygas, be Jūsų pastangų, stebuklas neįvyks. Jei ir gausite labai metodiškai paruoštą medžiagą ir labai logiškus paaiškinimus, vistiek daugelį dalykų turėsite mokytis, atlikti begales pratimų ir suvokti tūkstančius situacijų patys. Kaip bebūtų, tačiau suaugusiems išmokti kalbą visada yra sunkiau, nei vaikams. Suaugusieji greičiau išmoksta rašyti ir suprasti skaitomą tekstą, o vaikai klausyti ir kalbėti. „Suprantu ką man sako, suprantu, ką skaitau, bet pats pasakyti negaliu.“-taip teigia dauguma besikreipiančiųjų į mane dėl mokymų. Siūlau pabandyti atlikti tokią dvigubo vertimo užduotį, kad pajaustumėte, kaip daug sunkiau yra pasakyti, nei suprasti. Paimkite bet kokį anglišką tekstą, kurį neblogai suprantate. Išverskite jį į lietuvių kalbą raštu. O tada užverskite anglišką tekstą ir iš savo parašyto lietuviškai, vėl verskite atgal į anglų kalbą. Tai užtruks daug ilgiau, nei pirmasis vertimas ir pareikalaus nepalyginamai daugiau pastangų.

Nors įvairūs literatūros šaltiniai pateikia panašų mokymosi valandų skaičių, tačiau tas skaičius visiems bus skirtingas, atsižvelgiant į aukščiau aprašytus faktorius.

Vidutinis mokymosi laikas:

A1 lygiui pasiekti – 90–100 val.

A2 lygiui pasiekti – 180–200 val.

B1 lygiui pasiekti – 350–400 val.

B2 lygiui pasiekti – 500–600 val.

C1 lygiui pasiekti – 700–800 val.

C2 lygiui pasiekti – 1000–1200 val.

Jei norite mokytis kalbos su manimi, mielai laukiu!

13 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page